Vision
zawartość Twojego koszyka
0 szt.  o wartości: 0,00 zł
Koszyk
  Katalog » Witamina PP
Moje konto    
Witamina PP

Niacyna (Witamina PP, z ang. pellagra preventing - zapobiegający przed pelagrą) to grupa związków, której najważniejszymi przedstawicielami są: kwas nikotynowy (kwas pirydyno-3-karboksylowy) i nikotynamid, posiadające jednakową aktywność witaminową.

Witamina PP - Vision

Biologiczna rola kwasu nikotynowego i nikotynamidu polega na ich udziale w budowie koenzymów nikotynamidowych: dinukleotydu nikotynamidoadeninowego (NAD) i fosforanu dinukleotydu nikotynamidoadeninowego (NADP). NAD i NADP są koenzymami bardzo licznych (ponad 100) dehydrogenaz, funkcjonujących na początkowych etapach utleniania biologicznego naj różnorodniej szych związków: węglowodanów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych itp. Wśród nich są enzymy glikolizy, szlaku pentozofosforanowego utleniania węglowodanów, cyklu kwasów trikarboksylowych.

NAD • H2 (zredukowana postać NAD), otrzymawszy proton i elektron od utlenianego substratu, przekazuje je dalej oksydazom flawinowym, których grupę prostetyczną, tj. przyjmującą protony i elektron, stanowią pochodne witaminy B2 - FAD lub FMN. Tym sposobem dehydrogenazy zależne od NAD i oksydazy flawinowe biorą stopniowo udział w procesach oddychania tkankowego. Są to przejawy synergizmu kwasu nikotynowego i ryboflawiny.

W odróżnieniu od NAD • H2, zredukowana postać NADP • H2 stanowi źródło protonów i elektronu, nie do ich transportu do tlenu na drodze oddychania komórkowego, lecz do wykorzystania w licznych reakcjach redukcji, zachodzących w organizmie, w tym, w przemianie substancji mineralnych.

Dostarczany z pożywieniem kwas nikotynowy i nikotynamid wchłaniane są na dnie żołądka i w jelicie cienkim, przede wszystkim, przez dyfuzję i - częściowo - w drodze aktywnego transportu. Obie witaminy łatwo przenikają przez membrany komórkowe w odróżnieniu od NAD i NADP, dla których błona komórkowa jest praktycznie nieprzenikalna.

Niacyna łatwo przenika przez łożysko. Do mleka trafia ponad 20% niacyny, spożytej przez matkę wraz z pokarmem. Niezwiązany w postaci kodehydrogenaz kwas nikotynowy ulega wielu przekształceniom. U człowieka proces ten polega na metylacji amidu kwasu nikotynowego z przekształceniem go do NI - metylonikotynamidu, którego wodne roztwory dają jaskrawą niebiesko-fioletową fluorescencję. W moczu częściowo pojawia się on w postaci dehydro pochodnej, fluoroscyzującej niebieskim światłem. NI - metylonikotynamid stanowi jeden z ważniejszych produktów wydalania kwasu nikotynowego wraz z moczem. U człowieka, według danych różnych autorów, wydalane jest średnio 20-40% spożytego z żywnością amidu kwasu nikotynowego. W normie wydalane jest 7-12 mg/dobę i 0,4-0,5 mg z godzinnej zbiórki moczu na czczo. Ilość ta gwałtownie wzrasta w wielu chorobach infekcyjnych oraz głodówce. Przy czym, niedobór białka w żywieniu może doprowadzić do rozwoju objawów niedoboru kwasu nikotynowego, nawet przy dostatecznym jego spożyciu wraz z pokarmem. Pewna ilość NI - metylonikotynamidu utlenia się do NI - metylonikotynamid-6-pirydonu. Od 40 do 50% spożytego amidu kwasu nikotynowego jest wydalane z moczem w tej postaci.

Na podstawie szeregu badań z ostatnich lat uważa się, że deficyt witaminy w organizmie powstaje w wyniku oddziaływania całego kompleksu czynników: niskiej zawartości kwasu nikotynowego w żywności, niedostatecznej zawartości tryptofanu, niskiego spożycia białka z niezrównoważoną zawartością aminokwasów, a także obecności w produktach zbożowych kwasu nikotynowego w nieprzyswajalnej postaci.

Podstawowym objawem egzogennego niedoboru kwasu nikotynowego u człowieka jest pelagra. Ostra postać pelagry ma ciężki przebieg i towarzyszą jej symptomy zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego i psychiki (encefalopatia). Ustalono, że brak w pożywieniu kwasu nikotynowego prowadzi do deficytu nukleotydów pirydynowych w ośrodkowym układzie nerwowym. W ślad za tym, na skutek nagromadzenia toksycznych metabolitów następuje gwałtowne zaburzenie przebiegu reakcji biochemicznych w neuronach.

Jeśli chodzi o sporadyczne przypadki zachorowań, to występują szczególnie często u nieprawidłowo odżywiających się psychicznie chorych. Być może, wiele ostrych i objawowych postaci demencyjnej i depresyjnej psychozy jest skutkiem deficytu kwasu nikotynowego.

Endogenny, wtórny niedobór kwasu nikotynowego obserwuje się w przypadku chorób zapalnych przewodu pokarmowego, zapaleniach nerwu, dermatoz alergicznych, zatruciach ołowiem, benzolem, talem.

Kwas nikotynowy i nikotynamid nie tylko dostarczane są z pożywieniem, ale mogą też być wytwarzane w organizmie człowieka w drodze endogennej syntezy z tryptofanu. Przy czym z 60 mg L-tryptofanu tworzy się 1 mg kwasu nikotynowego. Zgodnie z tym, zapotrzebowanie człowieka (i zwierząt) przyjęto wyrażać w ekwiwalentach: 1 ekwiwalent nikotynowy jest równy 1 mg kwasu nikotynowego lub 60 mg L-tryptofanu.

W krajowych zaleceniach zapotrzebowanie na niacynę wynosi: w przypadku mężczyzn (odpowiednio do wzrostu zużycia energii) od 16 do 28 mg ekwiwalentów niacyny, w przypadku kobiet - odpowiednio od 14 do 20 mg; u ciężarnych zapotrzebowanie wzrasta o 2 mg, u karmiących piersią - o 6 mg. W przypadku mężczyzn w podeszłym i starczym wieku wartości te wynoszą 18-15 mg, w przypadku kobiet - 16-13 mg ekwiwalentów niacyny. U dzieci w trakcie pierwszego roku życia zapotrzebowanie na niacynę wzrasta z 5 do 7 mg, a do 10 roku życia osiąga 15 mg ekwiwalentów niacyny.

ród czynników, wpływających na zapotrzebowanie na kwas nikotynowy, największe znaczenie mają: ciąża i karmienie piersią, choroby przewodu pokarmowego (w szczególności biegunka), różnorodne infekcje (przede wszystkim czerwonka, zapalenie wątroby, dur), choroby nerwowo-psychiczne, zatrucia. Zapotrzebowanie na kwas nikotynowy wzrasta podczas stosowania leków - preparatów sulfanilamidowych, antybiotyków, Vanicide i Eutizon. Dodatkowe spożycie niacyny jest także niezbędne w przypadku osób pracujących w warunkach zwiększonego napięcia psycho-emocjonalnego.

Kwas nikotynowy i jej amid występują powszechnie w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i, w szczególności, w produktach pochodzenia zwierzęcego. W produktach roślinnych znaczna część niacyny występuje w postaci kwasu nikotynowego. Są w nią bogate otręby ryżowe i zarodki pszenne. W kukurydzy i innych kulturach zbożowych kwas nikotynowy znajduje się w związanej, nieprzyswajalnej postaci (niacytyna) i uwalnia się całkowicie dopiero po hydrolizie zasadą. Źródłem witaminy PP są rośliny strączkowe (groch zielony, soczewica, fasola, soja), orzechy arachidowe, szpinak, pomidory, ziemniaki, grzyby, chleb z gaibo mielonej mąki. W produktach pochodzenia zwierzęcego występuje w postaci nikotynamidu, wchodzącego w skład koenzymów nikotynamidowych. Wysoką zawartość niacyny mają produkty mięsne, wątroba, nerki, ryby. Mleko jest ubogie w niacynę, ale biorąc pod uwagę zawartość tryptofanu, może ono służyć jako dobre źródło ekwiwalentów niacyny. Tak wyjaśnia się ochronne działanie mleka przed pelagrą przy zastosowaniu kukurydzy w żywieniu.

ród BAD Firmy „Vision International People Group" witamina PP wchodzi w skład następujących, biologicznie aktywnych dodatków do żywności: „Nutrimax+", „Pax+", „Lifepak Senior+" i „LifepakJunior+".

 

Powrót
Koszyk
... jest pusty
Logowanie
Bestsellery
Recenzje
Biuletyn
Chcesz być na bieżąco informowany o nowościach w sklepie ? Podaj nam swój e-mail aby otrzymywać sklepowy biuletyn.
E-mail:
Twoje imię:
828462 wywołań od 02 styczeń 2012