Vision
zawartość Twojego koszyka
0 szt.  o wartości: 0,00 zł
Koszyk
  Katalog » Witamina H
Moje konto    
Witamina H

Biotyna jest kwasem heksahydro-2-okso-lH-tieno[3,4-a]-imidazol-4-petanowym. Związek ten zawiera skondensowany heterocykliczny układ pierścieni imidazolowego i tiofenowego z resztą kwasu n-walerianowego;

Specyficzna funkcja biotyny w przemianie materii polega na tym, że wchodzi ona w skład aktywnych centrów enzymów zależnych od biotyny, realizujących reakcję karboksylacji, tj. włączenia C02 w postaci HC03 do różnorodnych kwasów organicznych.

Spośród reakcji karboksylacji, realizowanych przy katalizującym udziale biotyny, do ważniejszych należą następujące reakcje:

Witamina H - Vision

1. Karboksylacja kwasu octowego (w postaci acetylo-CoA) z utworzeniem malonylo-CoA. Reakcja ta, katalizowana przez karboksylazę acetylo-CoA, jest bardzo ważnym etapem przygotowawczym w biosyntezie kwasów tłuszczowych. Substancje te tworzą się w organizmie z acetylo-CoA w drodze stopniowego przyłączenia do niego reszt malonylo-CoA i cząsteczka kwasu tłuszczowego za każdym powiększa się o dwa atomy węgla.

2. Karboksylacja kwasu propionowego w postaci propionylo-CoA, w wyniku czego propionylo-CoA przekształca się w metylomalonylo-CoA. Kwas metylomalonowy ulega następnie izomeryzacji do kwasu bursztynowego z pomocą izomerazy metylomalonylo-CoA, której koenzymem jest tworząca się z witaminy B12 dezoksyadenozylokobalamina. Jest to jedyna droga, na której łańcuch węglowy kwasu propionowego może się utleniać w cyklu kwasów trikarboksylowych.

3. Karboksylacja kwasu pirowinogronowego z tworzeniem octanu oksalowego. Metaboliczne znaczenie tej reakcji polega na tym, że z jej pomocą realizowane jest ciągle uzupełnianie puli kwasów dikarboksylowych w cyklu Krebsa, stanowiące ważny warunek jego niezakłóconej pracy. Poza tym, tworzenie kwasu szczawiowo-octowego, katalizowane przez karboksylazę pirogronianową, jest początkowym etapem glukoneogenezy, tj. resyntezy glukozy z kwasu mlekowego i pirowinogronowego.

4. Karboksylacja (3-metylokrotonylo-CoA z tworzeniem p-metyloglutakonylo-CoA. Reakcja ta, katalizowana przez (3-karboksylazę metylokrotonoylo-CoA, stanowi ważny etap na drodze oksydacyjnego rozkładu aminokwasu - leucyny do kwasu acetooctowego i acetylo-CoA.

Zawartość biotyny w pełnej krwi wynosi 0,7 - 1,7 mcg/dl (średnio 1,3 mcg/dl). Wraz z moczem, równolegle z biotyną, wydalane są jej pochodne w ilości 0,4-0,7 mcg na 1 kg masy ciała w ciągu doby.

Niedobór biotyny może przejawić się w postaci łojotokowego zapalenia skóry i jej najbardziej ostro wyrażonej postaci - chorobie Leinera u dzieci we wczesnym dzieciństwie. Choroba ta jest często spotykana u noworodków cierpiących na biegunkę i tłumaczy się ją niską zawartością biotyny w mleku matki, możliwą utratą biotyny podczas biegunki i zmianą składu mikroflory jelit. Objawy niedoboru biotyny obserwowane są u małych dzieci w postaci zaburzeń skórnych (zapalenie skóry z łuszczeniem na szyi, rękach, przedramionach, nogach, następową szarą pigmentacją). Następnie pojawiają się uszkodzenia języka, anoreksja, mdłości, depresja, mięśniobóle, hiperstezje. Jednocześnie ujawnia się niedokrwistość i podwyższona zawartość cholesterolu.

W celu ilościowego określenia zawartości biotyny zaproponowano metody kolorymetryczne. Jedna z nich oparta jest na hydrolizie biotyny w stężonym kwasie i indykacji tworzącego się kwasu diaminokarboksylowego w reakcji barwnej z ninhydryną. W innej metodzie wykorzystywana jest specyficzna reakcja barwna na urydynowy pierścień biotyny z n-dimetylo-aminocynamaldehydem. Czułość tych metod nie jest zbyt duża: 100 i 10 mcg/ml. Bardziej czułe (0,025-0,5 ng/ml) są metody mikrobiologiczne z wykorzystaniem w charakterze testów mikroorganizmów Lactobacillus plantarum 8014 ATCC, Saccharomyces cerevisiae 7754 ATCC, Neurospora grassa i innych. Jednakże dane kultury są zdolne do wykorzystywania nie tylko biotyny, ale i niektórych jej analogów i metabolitów nieaktywnych dla człowieka. To utrudnia określenie prawdziwej zawartości biotyny w obiektach biologicznych i stanowi jedną z przyczyn dużej zmienności otrzymywanych tymi metodami wyników.

Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka na biotynę wynosi 150-200 mcg, zwiększając się u kobiet w okresie ciąży i laktacji do 250-300 mcg. Spośród produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego bogata w biotynę jest wątroba i nerki, z produktów roślinnych - żyto i czerwona kapusta. Biotyna zawarta jest też w krowim mleku i żółtku jaj.

Wśród BAD Firmy „ Vision International People Group" witamina H wchodzi w skład następujących, biologicznie aktywnych dodatków do żywności: „Nutrimax+", „Pax+", „Lifepak Senior+" i „Beauty".

 

Powrót
Koszyk
... jest pusty
Logowanie
Bestsellery
Recenzje
Biuletyn
Chcesz być na bieżąco informowany o nowościach w sklepie ? Podaj nam swój e-mail aby otrzymywać sklepowy biuletyn.
E-mail:
Twoje imię:
828468 wywołań od 02 styczeń 2012