Vision
zawartość Twojego koszyka
0 szt.  o wartości: 0,00 zł
Koszyk
  Katalog » Miedź
Moje konto    
Miedź

      Organizm człowieka zawiera średnio 75-150 mg miedzi. Pierwiastek ten wykryto w wielu organach; jego stężenie jest najwyższe w wątrobie, mózgu, sercu i nerkach. Maksymalna ilość miedzi (około 50%) skupiona jest w tkance mięśniowej i kostnej, w wątrobie zawarte jest 10% miedzi.

Miedź Vision

Miedź wchłaniana jest głównie w górnych odcinkach jelita i częściowo w żołądku. Absorpcja w jelicie jest realizowana w drodze tworzenia specyficznych kompleksów miedzi z a-aminokwasami oraz z udziałem szczególnych białek transportowych. Wchłanianie miedzi znacznie obniża się pod wpływem siarczków, tworzących z nią nierozpuszczalne sole. Po przyswojeniu w jelicie, miedź związana z albuminą surowicy trafia do wątroby, gdzie zostaje włączona w skład białka - ceruloplazminy. Białko to jest podstawową postacią transportową miedzi. W tej postaci miedź jest dostarczana do różnych organów i tkanek.

Biologiczna rola miedzi wiąże się z jej włączeniem do struktur szeregu enzymów i białek: obecnie znanych jest ponad 20. Miedź wchodzi w skład oksydazy cytochromowej - ostatniego ogniwa mitochondrialnego łańcucha transportu elektronów, odgrywającego ważna rolę w regulacji procesów utleniania biologicznego i utleniającej fosforylacji; monoaminooksydazy, katalizującej oksydacyjną dezaminację katecholamin, serotoniny i innych; oksydazy lizylowej, biorącej udział w tworzeniu wiązań poprzecznych w molekułach kolagenu i elastyny. Mikroelement ten jest składnikiem tyrozynazy, katalizującej przekształcenie aminokwasu - tyrozyny w dopaminę, a następnie melaniny (substancje odpowiedzialne za pigmentację skóry). Miedź wykryto także w dysmutazie ponadtlenkowej (SOD), chroniącej komórki przed toksycznym działaniem rodników nadtlenkowych. Szereg ważnych enzymatycznych funkcji charakterystycznych jest dla wspomnianego, zawierającego miedź białka - ceruloplazminy. Katalizuje ono utlenianie katecholamin, serotoniny i innych aromatycznych amin, bierze udział w utlenianiu dwuwartościowego żelaza do trójwartościowego. Właśnie w tym stanie żelazo zdolne jest do wiązania się z transferryną, co umożliwia jego transport z krwią do organów i tkanek. Tym sposobem, fizjologiczna rola miedzi uwarunkowana jest jej udziałem w regulacji procesów utleniania biologicznego i wytwarzania ATP, syntezie ważnych białek tkanki łącznej

- kolagenu i elastyny, metabolizmie żelaza, ochronie komórki przed toksycznym działaniem aktywnych postaci tlenu i itd.

Zapotrzebowanie dobowe na miedź wynosi w przypadku małych dzieci około 80 mcg na 1 kg masy ciała, 40 mcg/kg - w przypadku dzieci starszych i 30 mcg/kg (2-3 mg/dobę) - w przypadku osób dorosłych.

Najwyższa zawartość miedzi jest w wątrobie, owocach morza, zbożach, roślinach strączkowych, kaszy gryczanej i owsianej oraz w orzechach; a bardzo niska w mleku i produktach mlecznych. Długotrwałe stosowanie diety mlecznej może doprowadzić do niedoboru miedzi w organizmie.

Wskaźnikiem zabezpieczenia organizmu w miedź może być jej stężenie w osoczu krwi i w erytrocytach, które w normie wynosi średnio 17,9 mM/1 (114 mcg %).

ród BAD Firmy „Vision International People Group" miedź wchodzi w skład następujących, biologicznie aktywnych dodatków do żywności: „Lifepak Senior+", „Lifepak Junior+" i „Ursul".

 

Powrót
Koszyk
... jest pusty
Logowanie
Bestsellery
Recenzje
Biuletyn
Chcesz być na bieżąco informowany o nowościach w sklepie ? Podaj nam swój e-mail aby otrzymywać sklepowy biuletyn.
E-mail:
Twoje imię:
828493 wywołań od 02 styczeń 2012